vi var alla unga, mer eller mindre begåvade och vi var vackra

26/03/2010

Carolina # 11 Fula flickor kan inte våldtas - reaktivt affektionsskrivande

Våldtäkt eller inte våldtäkt? Det är en bevisfråga. I fjol skärptes dessutom kravet på bevisning i och med två friande domar avkunnades eftersom ”ord står mot ord” och det inte är tillräckligt eftersom vi hellre friar än fäller. I ett av fjolårets mål där alltså ”ord stod mot ord” fanns en läkarundersökning som styrkte underbevisning om öm hårbotten och spräckt analöppning. Det fanns också en inspelning av ett samtal till SOS Alarm strax efter händelsen som inte var våldtäkt utspelades. Ändå står ord mot ord. Det tycker jag är märkligt. I vittnesmålet säger den åtalade att han ”frågade om hon skulle följa med på efterfest. För honom betydde efterfest och sex samma sak. Det var uppenbart vad han ville.” Men hon då? Vad ville hon? Oavsett hans inställning till att efterfest och sex är samma sak så får inte utgångspunkten vara att hon därför också ville. Vad är det för föreställning om sex egentligen att det var öm hårbotten och sprucken analöppning som hon tackade ja till genom att följa med på efterfest?

Det skrämmande är att fru Justitias har bakbundna händer snarare än en bindel för ögonen när fråga är om våldtäkt. Domstolens och samhällets respektive föreställningar är del av problemet med att komma till rätta med den straffbelagda gärningen våldtäkt. Jag sluter mig till den skara som påpekar att domstolens egen föreställning om sig själv som objektiv är värt att uppmärksamma och gärna problematisera. Av de senaste dagarnas skeenden har också samhällets snedvridna föreställning om att fula flickor alltid samtycker till sex och aldrig våldtas och snygga killar aldrig kan våldta blottats. Allt detta är en del i bevisföringen utan att det framgår av rättsprotokoll eller lagtext. Det står snarare att läsa mellan rader och känns av i samhällens strukturer. Till och med ett påstående som detta avfärdas lätt med att ”ord står mot ord” om samhällets föreställning utan att få den diskussion det förtjänar.

Vem kommer att skriva historien? "Året var tjugohundratio. Fula flickor kunde inte våldtas eftersom det omdebatterade, rättsliga lilla begreppet samtycke aldrig saknades. Snygga killar kunde inte vara benägna att våldta eftersom de var snygga och uppenbarligen helt enkelt inte behövde begå gärningar av sådant slag."

Inte jag i alla fall. Propagera, reagera, agera! Säg åtminstone INTE OKEJ.


INTE OKEJ
3 comments:

 1. Marielle Bostrom27 March 2010 at 08:54

  Bra skrivet Carro!

  ReplyDelete
 2. Verkligen inte okej, bra kommenterat!

  ReplyDelete
 3. Väldigt bra skrivet!

  ReplyDelete