vi var alla unga, mer eller mindre begåvade och vi var vackra

23/12/2009

JULIA # 13 - Jul i Polen


Sorgen ligger i luften. Köksmaskinen har gått sönder. Blir det ingen vallmofrökaka nu? Mormor och hennes lika runda syster tittar tysta genom fönstret.

Tre rökfria dagar. Jag har sovit 14 timmar idag och försöker smygsurfa pa grannens tradlosa Internet. Det heter Hades, men jag ar inte rädd och vill visst anslutas. Fungerar i två sekunder ungefar.

Midjemått den 21 december: 66 cm

Jag tittar på ett program som heter Nasze kluby - Våra klubbar. Den vanligaste drinken som bestålls på den gdanska baren BarBados är apelsinjos vodka. Klientelet är i 40 års åldern och tycker om att svänga sina kroppar och huvuden till latin-amerikanska rytmer men också 70 och 80 -tal. Personalen vill inte vara med på bild men alla gäster ar nöjda. Musiken ar bra tycker de, maten ar bra, klientelet ar bra, vodkan med apelsinjos ar bra.
Chefen far frågan om det finns gaster som blir for fulla (på en polsk klubb vid namn Barbados med kunder i 40 ars åldern. Vad tror du?) Chefen svarar diplomatiskt - jo. det hander att vi har kunder som gungar. men i otakt med musiken. Det tar vara professionella vakter hand om, de brukar diskret säga till och lösa situationen.

GLADJE! Köksmaskinen fungerar igen!

Mormor berättar att mammor i Ukraina brukade ge sina bebisar vallmofron att suga på när de själva skulle till jobbet. Då sov barnen gott, och ingen blev narkoman.
Pa mataffären jobbar det nästan bara ukrainskor nu, de ar mycket trevligare an polskorna och har sot accent när de pratar polska.

Midjemått 22 december: 67 cm

Arbeit macht frei-skylten ar återfunnen. Tre småkriminella pojkar ar misstänkta for brottet, det spekuleras om att det var ett beställningsjobb från Sverige. Jag finner ett slags lugn i hela historien. En bekräftelse på att den politiska laddningen finns kvar, på att symbolen lever. Och skylten kommer att restaureras utan att några spår syns, stolden blir ett nytt kapitel i dess historia.

Hittade en lapp med alla rätter som ska göras till jul

Potrawy

Kutia
Pierogi
Barszcz
Sledzie
Kompot
Uszka z grybami
Losos
Kisiel
Salatka
Ryba po grecku
Zupa grzybowa
Sledzie w smietanie z jablkiem (overstruket)
Makowiec
Sernik
Jablecznik
Ryba w galarecie (Marta)

Midjematt 23 december: 69 cm

Nyår borde komma före jul.
Listan


No comments:

Post a Comment